Norilsk kindergartens located on residential buildings’ first floors
12+

Norilsk kindergartens located on residential buildings’ first floors

June 20, 2022

Today there is only one such kindergarten.

#ARCTIC. #SIBERIA. THIS IS TAIMYR. Urban planners in this way ‘dragged’ cultural and consumer services at the housing expense.

That is why almost all the first kindergartens were built-in. A few years later it turned out that they had an increased incidence: the children had nowhere to go out, there were no bedrooms, the groups were small, and there was no way to ventilate them. Gosstroy (Eng.: State construction) reluctantly agreed to separate buildings for children’s institutions in Norilsk, but this was in the 1960s.

And in the 1950s, three kindergartens were placed in the small 18th quarter limited by the Komsomolskaya and Sovetskaya streets and Leninsky prospekt: at Komsomolskaya street, b.14 and b.18, and Sovetskaya street, b.8. Three kindergartens were located in the lower, basement floors. Only one of them has survived to this day.

The 18th quarter’s buildings have an unusual configuration. Initially, these houses had communal apartments with shared kitchens and wood-burning stoves.

One of its residents Elena Muhametchikova recalled her native yard:

We moved to a communal apartment on Komsomolskaya street, b.18 when I was four years old. Our windows looked at School No. 6, where I went to study. And you could get to the grocery store without leaving the entrance, which was very convenient. A lot of children were walking in the spacious yard: a hill was raked in the center of it in winter, we played king of the hill, dug caves and passages in snowdrifts.

Our communal apartment was large, four-room, three families lived there. At first there was a wood-burning stove in the common kitchen, but it was no longer used, each family had a small electric stove. There were no modern refrigerators, there was a built-in niche under the window and boxes outside the windows instead of them.

The neighbors lived together, washed the floors in turn, did not quarrel because of the common bath and bathroom, celebrated the holidays together. A spacious, long corridor was a playroom for us children. There was a hanger for outerwear next to each room, and sleds and skis were put in the corridor at the entrance. The doors to the rooms were not locked.

In the History Spot photo project previous publication, we told about the young engineer Albert Voronov.

Follow us on TelegramVKontakte.

Text: Svetlana Ferapontova, Photo: Nornickel Polar Division archive

June 20, 2022

All rights reserved ©️ THIS IS TAIMYR online media, 2020-2022

If quoting in whole or in part, a reference to the This is Taimyr is required. The editors are not responsible for the information contained in advertisements. The editors do not provide reference information. Registered by the Federal Service for Supervision in the Sphere of Communications, Information Technology and Mass Media. The mass media registration number is ЭЛ No. ФС 77 - 79414 dated 02.11.2020, valid. Distributed in Russian Federation and foreign countries.

Founder: Severny Gorod Media Company LLC, 663300, Krasnoyarsk Territory, Norilsk, Komsomolskaya st., 33a.

Chief editor: Natalia N. Popova

This site uses cookies and services to collect technical visitor data (IP address data, etc.) to ensure performance and improve the service quality. By continuing to use our site, you automatically agree to the use of these technologies:
Accept